Volg deze stappen om de juiste domeinnaam te bedenken

De juiste domeinnaam bedenken. Hoe serieus moet je nadenken over je domeinnaam? Is het echt zo belangrijk?

Als je een website van hoge kwaliteit hebt, zullen de bezoekers zeker naar je website komen, ongeacht je domeinnaam. Toch...? Nou dit gaat niet zo snel...

Een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website. Het kiezen van de juiste domeinnaam voor je bedrijf is belangrijk omdat het je kan maken en breken.

Waarom is een juiste domeinnaam bedenken zo belangrijk?

De domeinnaam is je "eerste indruk" en is erg belangrijk. Jouw URL is het eerste wat je bezoekers te zien krijgen. Een goede domeinnaam kan een positieve en blijvende indruk maken, terwijl een slechte domeinnaam je bezoekers kan afschrikken.

Dit heeft gevolgen voor de SEO. Hoewel een exact match-domein (EMD) niet langer een noodzaak is, kunnen de zoekwoorden in je domeinnaam nog steeds helpen bij de SEO-ranking van jouw website.

Je domeinnaam definieert je merk. De juiste domeinnaam kan de naamsbekendheid vergroten. Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je domeinnaam zo belangrijk is. Hoe kies je de juiste domeinnaam? Dit is precies wat je in dit artikel kunt lezen.

Hoe kan ik een juiste domeinnaam bedenken?

1. Gebruik de juist domeinnaam extensie (.nl, .com, .org, .net)

Eén ding waar je zeker van kunt zijn bij het kiezen van een domeinnaam extensie is dat ".nl" nog steeds de beste is. Welnu, ".nl" is de meest bekende en gemakkelijkst te onthouden. Er zijn veel succesvolle websites die de extensies ".net" en ".org" gebruiken, maar de extensie ".nl" zal je website nog beter maken.

Advies: Gebruik een .nl-domein voor Nederland en een .com-domein voor het buitenland. Als die bezet is, probeer dan .net of .org.

Als deze ook al bezet zijn, overweeg dan een nieuwe domeinnaam. Vermijd vreemde extensies zoals ".club", ".space", ".pizza" enz.

2. Kies voor een creatieve merkgerichte domeinnaam

Een creatieve en merkgerichte domeinnaam is altijd beter dan een generieke domeinnaam. Onthoud dat je domeinnaam is hoe bezoekers je bedrijf online vinden, onthouden en erover praten.


De belangrijkste verschillen tussen een merkdomeinnaam en een generieke domeinnaam zijn:

Merkdomeinnamen zijn uniek en onderscheiden zich van de concurrentie, terwijl generieke domeinnamen meestal gevuld zijn met trefwoorden die niet echt te onthouden zijn.


Hoe bedenk ik een merkgerichte domeinnaam:

  • Verzin nieuwe woorden als je de juiste domeinnaam gaat bedenken. Je kunt je eigen pakkende, nieuwe woorden verzinnen. Dat is wat Google, Bing en Yahoo deden.
  • Gebruik bestaande woorden. U kunt synoniemen gebruiken om interessante woorden te vinden die bij uw merk passen.
  • Gebruik een domeinnaamgenerator. Met deze tool kunt je je eigen merkdomeinnaam maken op basis van je oorspronkelijke domein ideeën en zoekwoorden.

3. Kies voor een korte domeinnaam

Over het algemeen geldt dat korter beter is als het gaat om de lengte van je domein.


Volgens een onderzoek is de meest voorkomende domeinnaamlengte ongeveer 12 tekens.

(Gebaseerd op de hoeveelheid website verkeer die de site ontvangt.)


Uit al deze gegevens blijkt dat je je domeinnaam beknopt moet houden.


Streef naar 6-14 tekens - en onthoud hoe korter, hoe beter. Hoogstwaarschijnlijk zijn de kortere domeinnamen LANG geleden ingenomen en voor duizenden dollars verkocht. Als je iets niet kort kunt vinden, maak het dan merkbaar.


  • Onze eigen site – dezignz.nl is precies 10 tekens lang.

4. Zorg dat je domeinnaam makkelijk te schrijven is

Denk aan de meest populaire websites ter wereld. Welke komen er in je op? Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yahoo, CNN…

Ze hebben allemaal één groot ding gemeen. De domeinnamen zijn allemaal gemakkelijk te schrijven. Je bezoekers dienen zonder problemen je domeinnaam in te kunnen voeren. Het laatste dat je wil, is dat potentiële bezoekers je domein verkeerd typen en worden doorgestuurd naar een andere website!


Hier is een eenvoudige manier om dit te testen...

  • Vraag 10 mensen om je nieuwe potentiële domeinnaam te noemen en te spellen. Als er meer dan 2 mensen zijn die moeite hebben om je domeinnaam te schrijven, moet je het gaan vereenvoudigen.

5. Je domeinnaam moet makkelijk uit te spreken zijn

Je domeinnaam moet van het puntje van je tong glijden. Dit maakt het voor je bezoekers gemakkelijk om je domeinnaam mondeling door te geven aan vrienden, collega's en familie.

Je kunt het op dezelfde manier controleren als bij "Spelling".

Schrijf je domeinnaam op papier en laat 10 mensen je domeinnaam uitspreken. Als meer dan 2 mensen het moeilijk vinden om het uit te spreken, moet je hem aanpassen.

Dit is waar je rekening mee moet houden als je wilt dat je domeinnaam gemakkelijk door jezelf en anderen wordt doorgegeven:

De enige manier waarop dat mogelijk is, is als het 1) gemakkelijk te spellen is en 2) gemakkelijk uit te spreken is.

6. Een juiste domeinnaam bedenken: Vermijd streepjes en cijfers!

Weet je nog dat domeinnamen gemakkelijk te spellen en uit te spreken moeten zijn? Koppeltekens en cijfers maken de domeinnaam ingewikkelder.

Je domeinnaam moet duidelijk zijn. Als je een juiste domeinnaam gaat bedenken, vermijd dan streepjes en cijfers. Blijf trouw aan de letters!

7. Overweeg het gebruik van "niche" zoekwoorden die je website weerspiegelen

Trefwoorden kunnen helpen om de SEO van je website te verbeteren - maar je moet hier voorzichtig mee te werk gaan!


Als je ervoor kiest om zoekwoorden te gebruiken, plaatst dan de zoekwoorden aan het begin van je domein. Dat is waar ze het krachtigst zijn voor je ranking.


Zoekwoorden vind je met tools als Google Keyword Planner en Keywordtool.io.

8. Denk op lange termijn in plaats van op korte termijn

De juiste domeinnaam bedenken is heel belangrijk, want het zal jarenlang één van de grootste elementen zijn die je bedrijf en merk zal bepalen.

Neem dit mee in je plan als je wilt weten wat een nieuwe website laten maken gaat kosten.


Als je besluit om in de toekomst van domein te veranderen, kan dit je geld kosten en heeft dit invloed op je branding en SEO-ranglijsten.

Kortom - niet zo slim!


Denk bij het kiezen van je domeinnaam aan de lange termijn.


Als je bedrijf bijvoorbeeld bedrijven helpt bij het optimaliseren van hun websites voor SEO, kun je kiezen voor een domeinnaam zoals 'OptimalisatieSEO.nl' of 'OptimizedSEO.com'.


Een overweging om je domeinnaam te veranderen is als je in een bepaalde niche zit en je denkt dat je op lange termijn uit die niche zou kunnen groeien.


Houd daarom bij het kiezen van uw domeinnaam een langetermijnvisie voor ogen.

9. Controleer of je domeinnaam geen handelsmerk is of al in gebruik is

Voordat je verder gaat met je specifiek bedachte domeinnaam, moet je controleren of de naam beschikbaar is en of er al handelsmerken op de naam zijn geregistreerd.


Om je merk op te bouwen, is het ideaal om dezelfde domeinnaam en op je sociale netwerken te hebben. Dit zorgt voor mee bekendheid en maakt het gemakkelijk voor je bezoekers, fans en klanten om jouw website op internet te vinden.


Vermijd juridische problemen; gebruik geen handelsmerknamen.


Hoe kun je controleren of je domeinnaam al in gebruik is?


Het is vrij eenvoudig met een tool als SidN. Zoek je potentiële domeinnaam - en zie of deze beschikbaar is en of er al handelsmerken op de naam zijn geregistreerd.


Als het wordt gebruikt, overweeg dan om je domeinnaam aan te passen, zodat je hem voor meerdere kanalen kan gebruiken.

10. Als je er niet uitkomt gebruik dan een Domeinnaam generator

Op dit punt zou je op zijn minst een algemeen idee moeten hebben van enkele mogelijke trefwoorden die je in je domeinnaam kunt plaatsen.

Sommige van die woorden zijn mogelijk al in gebruik, hebben een handelsmerk of hebben gewoon niet het "geluid" waarnaar je op zoek bent.


Dat is waar je een domeinnaam generator voor kunt gebruiken. Deze generator kan je ideeën omzetten in een nieuwe, beschikbare domeinnaam.

De beste tool vind ik persoonlijk Domeinnaam tool. Deze generator is Nederlands en geeft bruikbare suggesties en zie je gelijk of de naam nog vrij is.

Laat Dezignz je nieuwe website maken

Wil je een nieuwe website laten maken? Of wil je misschien een bestaande website laten optimaliseren? Of heb je een andere vraag?

TELEFOON

0618482035

LOCATIE

Mozartdreef 49, 3845 bj Harderwijk

Clicky